اشخاص متفاوت در هنگام بروز اختلاف و مشکل در زندگی، واکنشهای گوناگونی از خود نشان میدهند. افراد با استعداد سعی میکنند تا در هر شرایطی کنترل را بر خود بگیرند و عملکرد بهتری ارائه دهند. امروز، در مجله دکتر ضحی زندی، میخواهیم راهکارهایی برای مدیریت اختلافات در زندگی مشترک را در کوتاهترین زمان ممکن به شما معرفی کنیم. همراه ما باشید و از این مطالب بهرهمند شوید.
مدیریت اختلافات در زندگی مشترک
در زندگی هر فرد، اختلافات و تعارضات بدون شک اتفاق میافتد. این مسائل میتواند در روابط خانوادگی، هنگام ازدواج و حتی در طول زندگی مشترک با همسر پیش بیاید. بسیاری از ما در لحظاتی از اختلافات دچار تنش میشویم و ممکن است ندانیم چگونه با این موقعیتها برخورد کنیم. این ناتوانی میتواند منجر به تشدید مشکلات و عدم حل مسائل فعلی شود.
در واقع، همه ما با عبارتی میتوانیم بگوییم که “مشکل روی مشکل میآید”. در زمانهای بحرانی و تعارض، سوالاتی مطرح میشود که چگونه باید عمل کنیم؟ چه رفتاری باید انجام دهیم تا به طور مسالمتآمیز و منطقی مسائل حل شوند و اختلافات ما منجر به مشکلات بزرگتری نشود؟ در ادامه، به شش مهارت کلیدی برای مدیریت اختلافات در زندگی مشترک اشاره خواهیم کرد. البته پیشنهاد میکنیم که حتما در این شرایط از زوج درمانی کمک بگیرید.
مهارتهای ضروری برای مدیریت اختلافات در زندگی مشترک
برای مدیریت اختلافات در زندگی مشترک، مهم است که ما بتوانیم ارتباط موثری برقرار کنیم و به دیگران گوش دهیم. همچنین، نیاز است که ما بتوانیم مهارتهای حل مسئله و قدرت تفکر پویا را تقویت کنیم. در ادامه به بررسی این مهارتها میپردازیم.
تمرین خود آرامبخشی
یکی از سادهترین و مؤثرترین راهکارها برای پیشگیری از تعارضات، اجتناب از واکنشهای خشم آمیز در لحظات تنشزاست. زمانی که اختلافی به وجود میآید و شما احساس میکنید که از جریان خشم پر شدهاید، سعی کنید فعالیتهایی انجام دهید که به آرامی واکنشهای تنشزا و خشمی را کنترل کنند. به دیگران و خودتان مهلتی بدهید تا احساسات را آرام کنند. مثلاً قدم بزنید، ورزش کنید یا کتاب بخوانید. این کارها به شما کمک میکنند تا نفس عمیق بکشید، آرام شوید و با ذهنی آرامتر به موضوع بپردازید.
با این تمرینات، قادر خواهید بود در مواجهه با تعارضات به راحتی و با انگیزه، مسائل را حل کنید. این ابتدا ممکن است به نظر نرسد و شما نیاز داشته باشید تا ابتدا احساسات خود را مدیریت کنید. اما با تمرین و تکرار، میتوانید این مهارت را درون خود تقویت کنید و لذت حل تعارضات را تجربه کنید.
آغاز آرام مذاکره
مهم است به یاد داشته باشید که اغلب مکالمات به همان نحوی پایان مییابند که شروع شدهاند. بنابراین، از زبانی آرام برای آغاز بحث استفاده کنید. اجتناب از انتقاد، افترا، کلامی تند و سرزنش موجب فراگیری محتوا میشود. در جملات خود از ضمیر “من” استفاده کنید تا احساسات فرد مقابل را مورد توجه قرار دهید. اصطلاحاً، تعارض را در ابتدا به سمت طرف مقابل رها نکنید تا او تمایل به مشارکت نشان دهد. سعی کنید واقعه را به دقت و بدون استفاده از واژگان تند و توهینآمیز توصیف کنید و با احترام به موضوع مذاکره کنید.
رفع تنش و بهبود روابط در مواجهه با اختلافات
برای کاهش تنش در اختلافات و بهبود روابطی که به تعارض رسیدهاند، از عباراتی همچون “بگذارید دوباره تلاش کنم”، “پوزش میخواهم”، “ممکن است حق با شما باشد” و اصطلاحات مشابه استفاده کنید.
زمانی که این عبارات را به کار میبرید، فرد مقابل متوجه میشود که هدف شما از بحث این نیست که او را ناراحت کنید، بلکه نشان دادن این است که اشتباهی رخ داده و شما تمایل دارید آن را جبران کنید و آن را تکرار نکنید. این باعث میشود که بحث کوتاهتر باشد و به سرعت به صلح و آشتی برسید.
گوش دادن به احساسات و آرزوهای شریک زندگی
بایستی به دو جهت برای بهبود ارتباط با شریک زندگیتان تلاش کنید. از یک سو، باید در گفتگوها به وضوح بیشتری پی ببرید و احساسات و خواستههای خود را به صراحت و بازهم به صورت منطقی بیان کنید.
نباید انتظار داشته باشید که همه چیز را بدون ارتباط مستقیم شما شریک زندگیتان فهمیده و درک کند. بنابراین، احساسات و توقعات خود را به وی بیان کنید. از سوی دیگر، باید گوش بهتری به او دهید و تلاش کنید تا خواستههای اصلی واقعی شریک عاطفیتان را شناسایی کنید. باید او را به اندازه کافی امن کنید تا بتواند بدون هیچ نوعی از ترس یا هرگونه واهمه، تمامی آرزوهای خود را به شما اعلام کند و از اینکه پیش روی شما خودش را آشکار کند، خجالت نکشد.
نفوذپذیری اصلی ضروری برای مدیریت اختلافات در زندگی مشترک
اهمیت نظرات و ایدههای شریک عاطفی خود را به درستی درک کنید و به آنها احترام بگذارید. زمانی که نشان میدهید که حضور و نظرات او برای شما ارزشمند است، آرامآرام در قلب او جای میگیرید. با درک نیازها و میلهای او، میتوانید بهترین حالت را برای او ایجاد کنید و از تلاشهای خود برای شادی او لذت ببرید.
رسیدگی به موضوعات و توافق
هنر مصالحه به احترام و درک از همدیگر بستگی دارد. در این فرآیند، هر دو طرف نقش مهمی ایفا میکنند و نتیجه نهایی برای هر دو طرف مفید است. با این وجود، برای رسیدن به توافق لازم است که فنون مذاکره سازنده را به کار ببریم.
مذاکره میتواند در هر زمانی صورت گیرد، نه فقط در مواجهه با اختلافات. گاهی لازم است که زوجین بدون دلیل خاصی با یکدیگر گفتگو کنند و نظرات و احساسات همدیگر را بهتر بشناسند.
با صحبت کردن، افراد بیشتر از یکدیگر متوجه میشوند و به نتیجه متفاوتی میرسند، این باعث میشود که افراد کمتر به یکدیگر انتقاد کنند. بنابراین، گفتگو و مذاکره منجر به توافق میان افراد میشود، چه به دلخواه آنها باشد یا نباشد.
تکنیکهای مدیریت اختلافات در زندگی مشترک
اگر شما در طول هفته حداقل در سه موقعیت از مواجهه با اختلافات و درگیریها روبرو میشوید، این نشان دهندهی وجود مشکلات بین شما و دیگران است. متأسفانه، بسیاری از افراد در زمان مواجهه با مشکلات، به سرعت تحریک میشوند و به حالت حساسیت واقعی رسیده و از کنترل خود دست میدهند.
هنگام مواجهه با اختلافات و درگیریها، بسیاری از علائم فیزیکی نیز مشاهده میشود. این علائم شامل افزایش ضربان قلب، تعریق دستها، سرگیجه، خشم، نگرانی و فشار در عضلات است. حل تعارض یک مهارت بین فردی است که میتوان از آن برای مدیریت و رفع اختلافات بهرهبرد. تکنیکهایی که در این مقاله مطرح شده است به شما کمک میکنند تا با مواجهه با ناهمخوانیها، بهترین راه حل را پیدا کنید و آنها را به طور مؤثری مدیریت کنید.
تکنیک توقف برای مدیریت اختلافات در زندگی مشترک
استفاده از تکنیک توقف نیازمند یک نوع ویژه از انعطاف و صبر است. هنگامی که درگیری و مشاجره به اوج خود میرسد، میتوانید با بلند کردن دستانتان و فریاد زدن “توقف” یا “ایست”، این موقعیت را متوقف کنید و به اتاقهای جداگانهای بروید. این عمل نشان میدهد که هر دو طرف باید فرصتی برای خنثی کردن تنشها داشته باشند و به طور فعال به تعقیب حل مسئله بپردازند.
تکنیک تایم اوت
استفاده از تکنیک تایم آوت به این معنا نیست که درگیری فوری حل شود، بلکه فرصتی است تا طرفین به آرامش برسند و به حالت طبیعی خود بازگردند. هنگام مشاجره، زنجیرهای از هیجانها ممکن است طرفین را فراگیر کند. در این شرایط، ضربان قلب، نفس، ضربان پالس و سطح هورمون آدرنالین در بدن افزایش مییابد. یکی از اهداف اصلی تکنیک تایم آوت، آرام کردن طرفین است. هر فرد به یک اتاق منزله میرود و برای مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه، در سکوت و آرامش نشسته و تنهایی را تجربه میکند.
تکنیک تنفس آرام
گاهی اوقات برای به دست آوردن آرامش و آرام شدن، نیاز است که به طور آگاهانه نفس عمیقی بکشید. با استفاده از تکنیک تنفس آرام، میتوانید در مدتی کوتاه حالت آرامش را تجربه کنید. در این تکنیک، به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه، دست خود را روی شکم قرار داده و به طور آرام و آهسته نفس بکشید. سعی کنید سرعت تنفس خود را کاهش دهید و نفسهای عمیقتری بکشید. این کار باعث میشود که به سرعت احساس آرامش و آرامش کنید.
تکنیک بازگشت
وقتی که احساس آرامش میکنید، به موضوعات مورد بحث بازگردید و با آرامش دربارهٔ مشکل صحبت کنید. در صورتی که هنوز احساس آرامش نمیکنید، میتوانید بحث دربارهٔ مسئله را به زمانی بعد موکول کنید.
تکنیک شنوایی فعال
برای شناختن بهتر نیازها و نگرانیهای همسرتان، باید به دقت به صحبتهایش گوش بدهید. گوش دادن فعال، یک هنر بزرگ است که نیازمند توانایی و تمرین مداوم است. این روش به شما امکان میدهد تا با نیازها و نگرانیهای همسر خود آشنا شوید.
با استفاده از پرسشهای مناسب، مطمئن شوید که به درستی مطلبی را فهمیدهاید. همچنین، از قطع کردن حرفهای او پرهیز کنید و نیازها و نگرانیهایش را یادداشت کنید. در نهایت، به او خلاصهای از نیازها و نگرانیهایش بدهید تا او بداند شما به حرفهایش گوش دادهاید و آنها را مورد توجه قرار دادهاید.
تکنیک گفتوگوی محترمانه در مدیریت اختلافات در زندگی مشترک
پس از گوش دادن به تمامی صحبتهای همسرتان و درک نیازها، نگرانیها و مشکلاتی که برای شما پیش آمده، با آرامش و احترام به او صحبت کنید:
– نیازها و نگرانیهای خود را به او توضیح دهید.
– از سرزنش کردن همسر خود پرهیز کنید.
– تلاش کنید به دنبال یافتن راهحل مناسب باشید.
– از همسرتان درخواست کنید که خلاصه صحبتهای شما را تکرار کند.
همچنین، او نیز باید به نیازها و نگرانیهای شما توجه کرده و آنها را به یاد داشته باشد. در برخی موارد، درخواست کمک از شخص سوم میتواند در پیدا کردن راه حل مناسب و مدیریت اختلافات در زندگی مشترک مفید باشد.
تکنیک ارتباط چشمی
مهارت گوش دادن و به دقت فهمیدن مطالب مرتبط با همسر، یک فرآیند زمانبر و پیچیده است. با اعمال تکنیک گوش دادن فعال، میتوانید به همسرتان نشان دهید که به صحبتهای او توجه دارید. هنگامی که همسر شما صحبت میکند، به چشمانش نگاه کنید. این کار نشان میدهد که به او توجه دارید و احترام میگذارید.
هر چند دقیقه، یک بار، مطالب گفته شده توسط همسرتان را خلاصه کنید و به او بازگو کنید. این روش به همسرتان که ممکن است درگیر و ناامید باشد، کمک میکند تا به راحتی و با اطمینان، احساساتش را بازگو کند. همچنین، استفاده از زبان بدن با حرکاتی مانند تکان دادن سر، او را به ادامه صحبت تشویق میکند.
تکنیک حفظ آرامش
در لحظاتی که اختلافات و نزاعها در یک روابطه به اوج میرسد، حفظ آرامش به چالش کشیده میشود. هنگامی که مشاجرات افزایش مییابد و کلمات ناشایسته تبادل میشوند و خشم به طرفین فریب میدهد، این میتواند به بروز احساسات منفی و آسیب دیدگی منجر شود. بهترین روش برای کنترل مشاجرات و جلوگیری از تضادها، پیشگیری است. این نکته مهم برای پیشگیری از بروز اختلافات و کشمکشها به شما کمک میکند.
تکنیک همدلی و درک متقابل
یکی از عوامل اساسی در برقراری هر رابطه، توانایی تحمل است. تحمل از آن دسته از مهارتهایی است که با تمرین و تلاش میتوان به دست آورد و در ارتباط با دیگران به اجرا درآورد. این مفهوم تحمل، به معنای احترام به نیازها و احساسات یکدیگر است. برای اجرای موثر این تکنیک، لازم است از خودخواهی و غرور دوری کرده و به جای آن، از همدلی و درک متقابل استفاده نماییم.
تکنیک اهدای هدیه برای مدیریت اختلافات در زندگی مشترک
خشم و نارضایتی معمولاً زمانی شکل میگیرد که افراد احساس نکردن قدردانی و رضایت را تجربه میکنند. در این شرایط، افراد ممکن است احساس عصبیت، خستگی و ناراحتی کنند. برای پیشگیری از این موضوع، زوجین باید به یاد بیاورند که چگونه میتوانند عشق و ارتباط مثبت را تقویت کنند. با اهدای گل، ارسال کارت تبریک یا حتی به ابراز عبارت “دوستت دارم”، میتوانند علاوه بر ابراز محبت، زمینهای را برای تقویت ارتباط و دوستی فراهم کنند.
تکنیک زمانبندی
در یک رابطه، زمان بندی درخواستها و ارتباطات بسیار اهمیت دارد. هنگامی که یکی از زوجها نیاز یا درخواستی دارد، مهم است که آن در زمانی مناسب و منظم ارائه شود. به عنوان مثال، اگر یکی از زندانیان مشغول به کار است، ارائه یک درخواست در زمان مناسبی وقت گیر و مطلوبتر خواهد بود، زیرا این زمانی است که شخص مورد نظر خود را برای گوش دادن و پاسخ دادن آماده دارد. این روش به زوجها کمک میکند تا از تداخلها در ارتباطات خود جلوگیری کنند و ارتباطی سالمتر را حفظ کنند.
تکنیک گفتگوی صمیمانه در راستای مدیریت اختلافات در زندگی مشترک
در طول زمان، رابطه بین زوجها ممکن است به سردی بیفتد و این میتواند ناشی از کمبود ارتباط و درک متقابل باشد. برای تقویت این ارتباط، گفتگو و اشتراک نیازها، تجارب و اتفاقات روزمره اهمیت زیادی دارد. برای ایجاد ارتباط عمیق تر و صمیمیت بیشتر، مهم است که هنگامی که همسر شما درباره مسائل روزمره صحبت میکند، به او با دقت و توجه گوش دهید و نشان دهید که به او اهمیت میدهید. این نوع ارتباطات میتواند باعث مدیریت اختلافات در زندگی مشترک و ایجاد ارتباطی عمیق و پایدارتر بین زن و شوهر شود.
تکنیک تامین سوخت عاطفی
مانند یک مخزن، سوخت عاطفی افراد نیاز به پر شدن و تقویت دارد. برای اینکه انرژی لازم برای زندگی را داشته باشند، احساسات مثبت و اعتماد به نفس باید در آنها جریان داشته باشد. زن و شوهر میتوانند با اعمال اقداماتی مانند اهدای هدایای ناگفته، ارسال پیامهای تشویقآمیز، و به اشتراک گذاشتن کلمات محبتآمیز، به یکدیگر کمک کنند تا این مخزن را به طور مداوم پر نگه دارند. این اقدامات کمک میکند تا مدیریت اختلافات در زندگی مشترک به سادگی انجام شود.
تکنیک القای حس امنیت
با وجود اینکه ممکن است همسر خود را به خوبی بشناسید، اما این نکته مهم است که ممکن است از نیازها و افکار او آگاه نباشید. هرگز نباید فرض کنید که همه چیز را درباره همسرتان میدانید و تمامی نیازهایش را برطرف میکنید. بهتر است از او درباره نیازها و آرزوهایش بپرسید تا احساس امنیت و احترام به او را تقویت کنید. این روش باعث میشود همسر شما احساس کند که شما به او اهمیت میدهید و به نیازهایش احترام میگذارید.
تکنیک حفظ حریم خانواده برای مدیریت اختلافات در زندگی مشترک
گاهی اوقات، کلمات تند و ناخوشایندی از سوی زوجین به علت اختلاف سلیقههایشان، به گوش فرزندان و خانوادههای آنها میرسد. برای پیشگیری از این موارد، زوجین باید قبل از ابراز نظر و تصمیمات خود در مورد مسائل مختلف، به یکدیگر گوش دهند و نظرات یکدیگر را در نظر بگیرند.
حفظ احترام و حریم خصوصی همسر و ابراز احساسات مثبت در حضور دیگران بسیار اهمیت دارد. این کار میتواند به تقویت و استحکام رابطه زوجین کمک کند و کمک به پیشگیری از ایجاد ناراحتی و تنش در خانواده باشد.